Odkrajovat špičky okvětních lístků je fakt jen pro silné nátury nebo pro fajnšmekry, kteří musí zkusit všechno :-). Je to piplačka. Někde jsem viděla v receptu těch okvětních lístků půl kila - jsem přesvědčená, že člověk, který tohle napíše, to v životě nedělal. Pět plných hrstí bylo cca 50g, a práce to byla na víc jak hodinu. I 200g, jak bývá nejčastěji uvedeno, musí být slušná makačka. Těch pět hrstí ale stačí naprosto bohatě, není žádný důvod ostříhat celý keř. Chuť i vůně je dostatečně výrazná a bohatá, při vaření voní růžemi celý dům. Výsledné želé má neotřelou, v dobrém slova smyslu zvláštní chuť, želé je vhodné na polití palačinek, crepes nebo lívanců. Hodně se s ním setkáte ve francouzských receptech.
Postup
Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v cedníku a ze všech lístků odřízneme bílou špičku (má trpkou chuť). Naskládám si co nejvíce lístků na sebe a odkrojím najednou, tohle je docela piplačka. Kvítky posypeme 2 lžícemi moučkového cukru, přidáme šťávu ze 2 citrónů, promícháme, přikryjeme víčkem nebo pokličkou a necháme odstát přes noc.
Druhý den z uvedených 600g krystalového cukru odebereme 2 lžíce do malé misky, přidáme 3/4 sáčku pektogelu, promícháme a odložíme stranou. Kvítky s celým obsahem přelijeme do hrnce, přidáme celý zbytek krystalového cukru, 600ml studené vody a povaříme tak dlouho, až kvítky způrsvitní, asi 15 minut od chvíle, kdy směs začne vřít (může být dřív, podle barevnosti a síly kvítků). Okvětní lístky vybereme cedníkem, můžeme jich pár nechat pro výsledný efekt. Přidáme odložený pektogel s cukrem, jakmile začne vřít, pomalu vaříme 3 minuty. Nakonec přidáme 1/2 lžičky kyseliny citronové, povaříme ještě minutu a ihned plníme do umytých a vysušených skleniček. Zavíčkujeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi deset minut, aby chytlo víčko.
Tip: Čím tmavší růžové lístky budete mít, tím barevnější a výraznější bude i výsledná barva želé, chuť ale závisí na voňavosti růží, čím voňavější, tím lepší.
Toto množství vychází cca na pět malých skleniček od jogurtu.